De piramide van Maslow

De psycholoog Abraham Maslow ontwikkelde in 1934 een theorie waarmee hij de behoefte van de mens verklaard. Hij onderscheidt vijf hiƫrarchische niveaus van menselijke behoeften die iedereen probeert na te streven. Een niveau kan volgens hem pas bereikt worden wanneer het voorafgaande niveau bevredigd is. De onderste niveaus van de piramide zijn de primaire basisbehoeften. Hoe hoger men in piramide komt, hoe moeilijker het wordt om de behoefte te bevredigen. Het is volgens Maslow niet mogelijk om een niveau over te slaan. Wanneer een niveau wegvalt zal er opnieuw aan deze behoefte moeten voldoen voordat men verder kan.

 

  1. De eerste behoeften van de piramide zijn de lichamelijke behoeften. Maslow bedoelt hiermee de eerste levensbehoeften zoals voedsel, drinken en slapen.

 

  1. De behoeften aan veiligheid en zekerheid is de volgende in de behoeftepiramide van Maslow. Het gaat hierbij om geborgenheid en stabiliteit. Belangrijke onderdelen zijn het hebben van een woning en werk.

 

  1. De derde behoefte van de piramide zijn de sociale contacten. Het gaat op dit niveau om saamhorigheid. We willen bij een groep horen. Vriendschap en liefde zijn belangrijke onderdelen.

 

  1. De behoeften waardering en erkenning draait om respect en acceptatie van een groep en van jezelf. We hechten in deze fase belang aan de status in sociaal verband. Belangrijke onderdelen zijn status, ervaring en zelfvertrouwen.

 

  1. De laatste behoefte van de piramide is zelfontplooiing. Zelfontplooiing is de behoefte om aan je persoonlijke en mentale ontwikkeling te werken. Het gaat om het benutten van je eigen potentieel door bijvoorbeeld te studeren.