Kunstzinnig Dynamisch Coachen en Counselen

 

KDC is coachen met behulp van kunstzinnige activiteiten zoals tekenen, schilderen en boetseren. Doelgericht, bewust en planmatig wordt aan de vraag van de cliënt gewerkt.

De kunstzinnige uitbeeldingen zijn uitdrukkingen van indrukken die zijn opgedaan in levensgebieden als werk, relaties, gezin en school. In de vrije expressie sta je de creatieve stroom in jezelf toe. Het gaat hierbij niet om het maken van een mooi kunstwerk, maar om authentiek zijn.

Op die manier doe je een appèl op je eigen creativiteit en kom je bij lagen van jezelf die we gewoonlijk niet aanspreken. Het geeft energie en zet de maalstroom van denken tijdelijk op een laag pitje of zelfs stop. Het werkstuk is een middel om te komen tot antwoorden op je vragen en is uitgangspunt voor het gesprek.

In het inzichtgevend gesprek kijken we samen naar de betekenissen van de kunstzinnige uitbeeldingen. Naar aanleiding van het gesprek kunnen diverse andere werkvormen worden ingezet om tot een verdieping te komen. Dit is ‘dynamisch’ omdat de opdrachten niet van te voren zijn bedacht. Tijdens het coachen wordt duidelijk welke werkvorm gebruikt kan worden. Het wordt altijd in overleg met de cliënt gedaan. Ik werk o.a. met taal, de stem, drama-technieken, rol-wisseling, lichaamswerk, gebruik van metaforen, voorwerpen, attributen in de ruimte, schrijven van verhalen/gedichten en geleide fantasieën.

 

De bespreking van het ‘werkstuk’ kan je veel leren over jezelf en vormt een verrassende invalshoek om jezelf in een nieuw licht te zien en jouw proces te begrijpen.