Wat is Mindfulness?

 

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak doen we (te)veel op de automatische piloot.

Mindfulness leert je om je bewust te zijn waar je met je aandacht bent en om je aandacht beter te richten. Uit onderzoek is bekend dat je aandacht richten op de taak die je onderhanden hebt, je kalmer en positiever maakt. Weten waar je met je aandacht bent, maakt dat je sneller in staat bent om (belemmerende) gedachten, gevoelens en impulsen te herkennen en om deze los te laten. Daarnaast leer je om je minder te laten afleiden door prikkels van buitenaf en leer je je lichaam beter gebruiken als informatieverstrekker. Want het is het lichaam dat aangeeft wanneer je stress ervaart. Die signalen vroegtijdig herkennen betekent vaak het voorkomen van stressklachten.

 

Mindfulness is eind jaren ’70 ontwikkeld door de Amerikaanse microbioloog Jon Kabat-Zinn. Hij is oprichter van de Stress Reduction Clinic waar hij voor uitbehandelde patiĆ«nten met chronische klachten (ziekte, burn-out, vermoeidheid, pijn) de 8 weekse Mindfulness training (Mindfulness Based Stress Reduction) ontwikkelde. De training was enorm succesvol. Deelnemers bleken na afloop minder pijn te hebben, meer energie en een grotere kwaliteit van leven.